De groene keuken van HAK

Lunch
Dinner
Dessert
Slager / Traiteur
Resto / bistro
De groene keuken van Hak

Plantaardig en lokaal 
Dat wordt het Groene Normaal

Een oproep tot actie van HAK, dat is anders dan je van ons gewend bent. Toch vragen we ieders aandacht en hulp. De manier waarop we nu ons voedsel telen, distribueren en consumeren is niet langer houdbaar. Willen we ook in de toekomst lekker, gezond en duurzaam kunnen blijven eten, dan moet het huidige normaal vervangen worden door het Groene Normaal; plantaardig en lokaal. Hieronder lees je hoe HAK
wil bijdragen aan deze verandering en hoe eenieder zelf kan helpen het Groene Normaal te realiseren.

Elke dag groenten op je bord

Groenten en bonen zitten bomvol vitamines, vezels en plantaardige eiwitten. Het is bewezen dat er voldoende van eten, bijdraagt tot een goede gezondheid en immuniteit. Toch eten we in België maar de helft van de aan bevolen hoeveelheid en lang niet elke dag.

Kies groenten, elke dag. Keuze genoeg. Of het nu vers, diepvries, bokaal, blik of pouch is, het is allemaal gezond. En: een plantaardiger menu heeft een bewezen lagere milieu-impact, wat beter is voor onze planeet!

Seizoensgroenten van dichtbij

Op de Hollandse en Belgische akkers groeit een grote variatie aan groenten. Groenten worden geteeld en geoogst in verschillende seizoenen. Onderzoek wijst uit dat je het beste groenten van het seizoen kunt eten. Toch worden er groenten van ver weg geïmporteerd, met veel transportkilometers.

Het is dus een beter idee om seizoensgroenten te eten. Of kies buiten het seizoen voor lokale groente uit diepvries, bokaal, blik of pouch. Die zijn meteen na de oogst houdbaar gemaakt, zo blijven alle vitamines bewaard.

Telers extra betalen voor HUN duurzame inspanningen

De teler van nu heeft een onhoudbaar verdienmodel. Nog meer telen tegen lage prijzen voor een internationale afzetmarkt is geen duurzame oplossing – niet voor de teler, niet voor de consument en niet voor onze planeet.

Wat dan wel? Een betere prijs voor lokale duurzame gecertificeerde kringlooplandbouw. Met minder milieu-impact, waarbij iedereen een beter en duurzamer product krijgt en de teler een betere prijs.

WAT belooft hak?

Wij beloven dat we iedereen elke dag blijven helpen om het zo lekker en gemakkelijk mogelijk te maken (nog) meer groenten en bonen te eten. Met nieuwe ideeën en producten die aansluiten op je vertrouwde weekmenu.

 

Hak nutriscore

 

Afgelopen jaar zijn we gestart met de invoering van de Nutri-Score op onze bokalen en volgend jaar komt deze ook op onze pouchen. Dit onafhankelijke voedingskeuzelogo helpt om gezondere keuzes te maken in je menu.

 

Wij beloven dat we minimaal 85 procent van onze groenten en peulvruchten oogsten binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek in Giessen. En waar dat nog niet lukt, doen we proeven om in Nederland te kunnen telen.​​​​

Hak - local harvest

 

We oogsten onze lokale groenten in het seizoen. Kort daarop maken we ze in met hitte en vacuüm in glazen potten, zodat je er de rest van het jaar van kan genieten.

Wij beloven onze telers zoveel mogelijk te helpen en te motiveren om over te schakelen naar duurzame teelt. Hoe meer telers meedoen,
hoe groter de positieve milieu-impact.

 

Wij beloven dat we uiterlijk volgend jaar al onze Hollandse en Belgische groenten en bonen On the Way to PlanetProof (een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk met 36 eisen) certificeren.

Wij betalen de telers hierbij extra voor hun inspanningen.

Hak - on the way to planet proof

 

 

ONZE OPROEP

De voedingsvoorlichting van de afgelopen 30 jaar heeft helaas onvoldoende gewerkt. Dat kan anders. Laten we als producenten, retailers, overheden en andere stakeholders mensen inspireren in plaats van beleren. Laten we helpen elke dag een schepje meer groente toe te voegen in bestaande routines, rekening houdend met de dagelijkse realiteit waarin er niet altijd tijd of inspiratie is.

Kies zoveel mogelijk voor Hollandse en Belgische seizoens groenten. Koop en eet vooral lokaal. Of het nu uit je eigen moestuin komt,
van de groenteboer, de teler om de hoek, bij je grossier, vers, bokaal, blik of pouch: het maakt niet uit. Weet waar je groente vandaan komt en check bijvoorbeeld de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven met tips over seizoensgroenten. Zo help je de teler, jezelf en onze planeet.

Koop vaker duurzame kwaliteitsvoeding (zoals biologisch of On the Way to PlanetProof) en koop geen producten voor spotprijzen. Want eigenlijk weet je dan dat er altijd iets of iemand tekort komt: de kwaliteit, onze planeet, het inkomen van de teler of dit alles samen. En we hebben het hier niet over extra euro’s, maar over centen. Dat zou toch moeten lukken?

 

Het Groene Normaal realiseren. Dat kunnen we niet alleen! We bereiken het alleen als producenten, consumenten, supermarkten, telers, belangenorganisaties en andere partners die hetzelfde nastreven met elkaar samenwerken. Doe jij ook mee?

Kijk voor meer informatie op hak.be en bekijk de korte film van HAK:

Laat je inspireren

Samenwerken? Neem contact op.